torstai 3. maaliskuuta 2011

Moido muovit! Voita Lifefactoryn lasinen juomapullosetti

No niin, vihdoinkin EU-komissio tunnusti sen, mistä Kanadassa ja Jenkeissä on tiedetty jo pitkään. BPA ei ole hyväksi lapsille,joten sitä sisältävä polykarbonaatti on julkistettu kielletyksi tuttipullojen ainekseksi 1.3.2011. Muistaakseni Hesarin artikkelin mukaan 80% Suomessa myytävistä tuttipulloista on nimenomaan polykarbonaatista. Suomalainen valmistaja kertoi silloin, että heillä ei ole tieto-taitoa valmistaa muunlaisia muovisia tuttiipulloja.

Kauppalehden artikkeli
kertoo, että komissio suosittelee jatkossa käytettäväksi ainoastaan lasisia tuttipulloja, muut muovit nähdään epämääräisinä. Vielä puolisen vuotta sitten EU ei kokenut BPA:ta vaarallisena, nyt siitä oleva näyttö saa puntit tutisemaan. BPA:n vahingoittava vaikutus kun ei tämänhetkisen tiedon mukaan perustu määrään, jolle altistutaan mm. juomapulloista tai ruoka-astioista liukevien aineiden vuoksi. Jutun ydin on siinä, että elimistö ylipäätään altistuu tuolle aineelle. BPA nimittäin on nk. hormonihäiritsijä. Viheliäisten hormonien toiminnan tuntee ainakin jokainen nainen, niiden vuoksi lauhkeakin mamma voi tiettyyn aikaan, huonoimmassa skenaariossa muuttua räyhääväksi paholaiseksi. Eli aivan kuten maalaisjärjellä voidaan päätellä: eipäs pelleillä hormonitoiminnan kanssa!

Vauvat ovat siis jatkossa paremmassa turvassa. Mutta kuten armas Hannu-kaverini Facebookissaa asiaa kommentoi "Ja aikuistet vauvat juo muovivichyä..." en voi sanoa kuin da! Kanadalaiset äänestivät aiheesta jaloillaan jo kaksi vuotta sitten: muovisten virvoitusjuomapullojen myynti laski kohun seurauksena.

Jotta myös me isot vauvat voimme elää ripauksen terveellisemmin,arvon Lifefactoryn lasisia 650 ml juomapulloja blogiini kirjautuneiden lukijoiden kesken.Osallistumisaikaa viikko: kerro suosikkivärisi kuudesta 11.3. mennessä. Arvon 3 x 2 samanvärisen pullon setin, sillä hyviä asioita ei saa omia, vaan ne pitää jakaa rakkaiden kanssa.

P.S. Lasipullon avulla olen lopettanut pullotetun veden ostamisen, mikä näin jälkikäteen ajatellen oli melkoinen synti, sillä Suomessa on mahtava vesijohtovesi. Eikä merenpohjat kaipaa yhtään enempää muovisälää sekoittamaan merenelävien eloja ja oloja. Pullovesi tökkii myös siksi, koska luin mEWA:n, Environmental Working Group -ekoyhteistön tiedottesta, että 170 heidän haastattelemastaan pullovesifirmasta 90% jätti vastaamatta yhteistön kyselyyn, jossa selvitettiin mm. veden alkuperää. Miljoonan jäsenen yhteisössä luulisi olevan jo riittävsti voimaa tuoda asioita ilmi. Toisaalta missään ei ole ilmeisesti säädetty, että mielikuvamarkkinoinnin "Alppien rinteiltä tippa kerrallaan lypsetty lähdevesi" todella tulee olla sitä itseään. Juomalla vesijohtovettä säästät siis ympäristöä (muovijäte, rahtikulut, saasteet rahdista...you name it). Sekä lasipulloista juomalla vähennät myös kemikaalialtistusta. Ugh!

P.S. Lifefactorya tuo maahan Big Small Company Oy, minun ja mieheni omistama pieni suuri perheyritys, jonka missio on tarjota ihmisille parempia valintoja, etenkin vauvatuotteiden kohdalla. Meistä vekarat ansaitseva sen. Vastaan siis mielelläni kysymyksiin tuotteistamme.


Kuka sanoi, ettei voi olla nätti ja fiksu yhtä aikaa? Boooooring... Näissä kaunokeissa ei ole BPA:ta, ftalaatteja, PVC:tä, lyijyä, lateksia tai polykarbonaattia.

34 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hei,tosi hyvä postaus . lempivärini noista on helmenvalkoinen =) näitä on vaikea täältä maalta saada ostettua joten kiva että on palkintona

    VastaaPoista
  3. suosikkini on tuo valkoinen :)

    sitäpaitsi muovipullo vesi maistuukin pahalta..:s

    toivottavasti voittaisin!

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Osallistun!Tummansininen miellyttää eniten silmääni ;) Itsekin juon paljon vettä ja olis kätevempää tuolaisesta. Ehkä tuolainen saisi miehekkeenikin juomaan vettä!

    VastaaPoista
  6. Juuri katsoin aiheeseen liittyvän dokumentin ja nyt asia tuntuu olevan tapetilla jka puolella. Suosikkiväri näistä on tummansininen, ei pääse värikään "haalistumaan" käytössä ja mukana pyöriessä.

    VastaaPoista
  7. Suosikkivärini on ihana vaaleanvihreä, on kovin keväinen ja raikas. Kanniskelen aina vesipulloa mukanani, mutta nyt on alkanut kauhistuttamaan veteen liukenevat myrkyt

    VastaaPoista
  8. Oranssi! Energinen väri ja sopisi moniin asusteisiini :D

    VastaaPoista
  9. Tummansininen, lempivärini, suomalaiseen sielunmaisemaan sopiva. Olin juuri tämmöistä ostamassa mutta budjetti ei oikein olisi sallinut hankintaa nyt. Siispä toivon kädet kyynärpäitä myöten ristissä että nyt lykästäisi!!

    VastaaPoista
  10. Vaaleansininen, veden väri. Ja olen muutenkin sinisen ystävä. Käytännöllisen oloinen pullo, jälleenmyyjiä saisi olla Suomessa enemmän

    VastaaPoista
  11. Oranssi, lempivärini ja erottuu aina joukosta. Vaimo on kuolannut tämmöistä nyt tovin ja paapattanut muoveista niin, että on mennyt minullakin jakeluun.

    VastaaPoista
  12. Helmenvalkoinen tai vaalenvihreä, en oikein osaa päättää. Valkoinen on tietenkin aina tyylikäs. Olisi kyllä kätevä esim. kuntosalilla, muovipullosta kun on kerrottu niin paljon kauhuskenaarioita

    VastaaPoista
  13. Ompunvihreä olisi minun valintani. Söpö ja kesäisen iloinen. Toivotaan parasta!

    VastaaPoista
  14. Tummansininen, tuttu ja turvallinen :) Tosin antaisin tämän kyllä lahjaksi äiteelle, se kun on kuolannut tämmöistä

    VastaaPoista
  15. Tummansininen, ei nuhraannu niin helposti kuin vaaleammat värit. Vaikuttaa tosi kätevältä keksinnöltä

    VastaaPoista
  16. Tyttöystävä haluaa tuon oranssin joten täytyyhän minunkin onneani koettaa

    VastaaPoista
  17. Tummansininen, olen tummien värien ystävä

    VastaaPoista
  18. Meitä on sisaruslauma jotka kaikki haluaisivat tällaisen kätevän keksinnön, joten kahden kappaleen paketti olisi kyllä suuri ilon aihe! Ja suosikkiväri on tuo ihastuttava vaaleanvihreä

    VastaaPoista
  19. Punainen, se on rakkauden ja elämän väri :)

    VastaaPoista
  20. Ostin poikani kummitädille kyseisen pullon, nämä on ihan super ihania. Olisi kiva saada itsellekin :)

    Lempivärini on oranssi, vaaleansininen on myös kovin ihana!

    VastaaPoista
  21. Vihreä on kaunis. Tuo pysyisi varmaan hyvin menossa mukana. Ja toisen antaisin kummitädille, joka on saarnannut minulle muovipullojen vaaroista

    VastaaPoista
  22. Tummansininen olisi minun valintani. Ja tietenkin kaverille kans.

    VastaaPoista
  23. Sininen, soppii tytölle ja pojalle :)

    VastaaPoista
  24. Kaikki kivoja värejä, minun valintani olisi vaaleansininen

    VastaaPoista
  25. Tummansininen on hyvä ja neutraali väri moneen tilanteeseen.

    VastaaPoista
  26. Vaaleansininen on suosikkini!

    Kielo

    VastaaPoista
  27. Nimimerkki "Kurkuma" osallistuu, vaikka taitaa olla jäävi tähän kilpailuun. Värillä ei väliä!

    VastaaPoista
  28. Valkoinen olisi ihana!! mutta niin myös punainen :)

    VastaaPoista
  29. Helmenvalkoinen on mielestäni kaunein!

    -Tiina

    VastaaPoista
  30. Perheraatimme äänesti yksimielisesti tummansinisen mieluisimmaksi. Ellei arpaonni suosi, täytynee lähteä ostoksille!

    VastaaPoista
  31. Vaaleanvihreä ja helmenvalkoinen ovat ihanat, itselläni on jo tummansininen ja oranssi (ja lasten pulloissa vaaleansininen). Nuo ovat vaan niin parhaita pulloja. Omani olen kerran jo tipauttanut yli metristä lattialle, täynnä toki, eikä sille käynyt mitään

    VastaaPoista
  32. Onko nää jo arvottu???

    VastaaPoista